Turizmu pomaga lastna glava »MOJ KRAJ MOJ CHEF«

Radl’ški okus

V šolskem letu 2020/2021 je Turistična zveza Slovenije razpisala temo za tekmovanje TPLG z naslovom »MOJ KRAJ MOJ CHEF«. Članice turističnega krožka, Evita Martini, Lara Peruš, Julija Koležnik, Neja Potnik in Nuša Auberšek, vse učenke 8.B razreda, smo se odločile, da bomo raziskale kulinarično podobo kraja in prehranjevalne navade krajanov v preteklosti. Preučile smo lokalne sestavine in jih vključile v našo jed (pivo lokalne pivnice, hmeljarska klobasa, polenta, mladi hmelj, majoneza z bučnim oljem, čebula). S pomočjo Žana Bukovnika smo ustvarile jed, ki smo jo poimenovale Radl’ški okus. Z jedjo smo dosegle naš cilj, in sicer da sestavimo jed, ki najbolje predstavlja Radlje, ki izhaja iz tradicije prehranjevanja v našem kraju in hkrati zadostuje kriterijem prehranjevanja v sodobni gastronomiji. Sodelovale smo z lokalno pivnico Time Brewery, TD Radlje ob Dravi, JZŠKTM, Žanom Bukovnikom in lokalnimi ponudniki hrane. Vsem se zahvaljujemo, da so nam z veseljem prisluhnili in nam pomagali.

Našo jed si lahko ogledate na fotografiji, če bo vse po sreči, jo boste lahko tudi okusili septembra na Hmeljarskem likofu in pri lokalnih ponudnikih hrane.

Več o naši jedi in o raziskovanju sestavin si lahko preberete v turistični nalogi. 20. 4. pa nas čaka še spletna tržnica, na kateri bomo našo jed predstavile žiriji. Do takrat pa držite pesti.

Mentorici: Natalija Grilč in Maja Valente

 

Seminarska naloga_Radl’ški okus