PRIREDITEV OB KULTURNEM PRAZNIKU 2023

Na OŠ Radlje ob Dravi je v četrtek, 9. februarja 2023, potekala prireditev ob kulturnem prazniku. Po himni smo vodenje programa zaupali osmošolcu Aljažu. Osmošolke: Tjaša, Lina in Manca so pripovedovale o dogodkih iz Prešernovega življenja. Prizorček s Svitom, Živo in Nejem nam je prikazal, kako si je mladi France želel, da bi ga starši dali v šole. Vemo, da ga je oče poslal k stricu Jožefu na Dolenjsko, kjer se je izkazal kot odličen učenec. Folklorna skupina nam je prikazala splet po motivih Lepe Vide. Doživeto nam je zapel OPZ, in sicer ljudski Trojko in Al me boš kaj rada mela (solisti: Alja, Gaja, Mineja, Zarja, Rok, Liam in Maj) ter MPZ O, Vrbo, v kateri Prešeren obžaluje, da ja odšel od doma. Učenci 5. a: Lani, Zarja, Jakob, Andraž in Anže pa so  suvereno izvedli nekoliko hudomušno Od železne ceste, ki prikazuje, kakšnega pomena je bila nova pridobitev. Predstavili sta se tudi dve inštrumentalni  skupini Glasbene šole Radlje: trio flavt (Manca, Aneja in Lana) ter trio tolkal iz glasbene šole (Teo, Luka in mentor Matic Črešnik). Osmošolec Matjaž nas je razveselil z igranjem na harmoniko. Dr. France Prešeren pa tokrat na žalost ni mogel priti.

Ravnatelj dr. Damjan Osrajnik je ponovno podelil Prešernova peresa učencem, ki so najlepše pisali, in sicer pesem Slovenija, od kod lepote tvoje, ki jo izvajajo Avseniki. Čisto na koncu pa smo se zabavali ob igri, kjer so osmošolci prepoznavali rokopise svojih učiteljev.

Vsem učencem in njihovim mentorjem, ki so sodelovali na prireditvi, se zahvaljujeva za uspešno izvedbo pestrega programa.

 

Simona Svanjak in Cvetka Vidmar