Intervju z go. Metko Knez pri uri šolskega novinarstva

Dne, 5. 5. 2022, je ura šolskega novinarstva potekala nekoliko drugače. Obiskala nas je namreč ga. Metka Knez, ki je bila tudi sama nekoč učenka na remšniški podružnici, a jo je zaradi zdravstvenih težav lahko obiskovala le do 4. razreda, nato pa jo je usoda vodila na drugo šolo, kjer je kljub prirojeni gluhoslepoti uspešno dokončala šolanje in si pridobila poklic.  Z velikim veseljem je sprejela naše vabilo. Z občudovanjem in ponosom si je ogledala šolo in prav vsak kotiček v njej jo je spominjal na njene prve šolske dni.

Prišla je s svojo zvesto spremljevalko, psičko Molly, ki jo spremlja prav na vsakem koraku. Zaupala nam je, da ji doma poleg Molly delata družbo tudi mački Miša in TomTom. Ker ima svoje hišne ljubljenčke neizmerno rada, je o njih napisala svojo avtorsko pravljico z naslovom Miša, TomTom in Molly. Učenci šolskega novinarstva smo pred intervjujem pripravili kratko kulturno prireditev. Predstavili smo se v znakovnem jeziku, nato pa dramatizirali odlomek iz pravljice Obtoženi volk.  Sledil je intervju z go. Metko Knez, ki nam je na prisrčen način pripovedovala o svojem življenju ter o svojih vzponih in padcih, ki so jo zaradi prirojene okvare vida in sluha spremljali na njeni poti. Kljub vsemu je bilo iz njenih besed mogoče razbrati, da je Metka oseba z neizmernim pogumom in zato občudovanja vredna  oseba, ki gleda na življenje z optimizmom in ponosom na to, kar je v življenju dosegla in ko je na naše vprašanje, kaj jo v življenju še posebej osrečuje, odgovorila, da to, da ji je bilo dano živeti in da je hvaležna za prav vsak trenutek dneva, so se nam vsem orosile oči. Njen neugnani duh in želja po izobrazbi jo še vedno vodita naprej, saj trenutno obiskuje 3. letnik doktorskega študija Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Ob koncu pogovora sta za glasbeno popestritev poskrbela Karin s svojo flavto in Žiga s harmoniko, saj Metka zelo rada posluša glasbo in prepeva. Naše srečanje smo zato strnili s petjem Kekčeve pesmi in takrat je z nami v znakovnem jeziku zapela tudi gospa Metka.

Ob koncu smo se ji vsi iskreno zahvalili, sledilo je skupinsko fotografiranje, nato pa smo jo popeljali po šoli in ji razkazali vse prostore.

Verjamem, da bo gospe Metki ta dan ostal v lepem in nepozabnem spominu in se ji v imenu vseh učencev in učiteljev Podružnične osnovne šole Remšnik najlepše zahvaljujem za obisk in čas, ki nam ga je prijazno poklonila.

 

Učenka šolskega novinarstva

Martina Altbauer, 7. razred

Kratek prispevek si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://www.spletnatv.si/zanimivo/posebna-zgodba-metka-knez/