Nova pridobitev – bralni kotiček

Kdor bere knjige, živi tisoč življenj. (R. R. Martin)

 

Knjige so naše zveste spremljevalke na vseh stopnicah izobrazbe. Že v vrtcu otroci občudujejo knjige in poslušajo zgodbe, v šoli pa učenci berejo vedno debelejše knjige in se z njimi potopijo v tisoče različnih svetov, zgodb in novih življenj. Na naši šoli učenci berejo knjige v slovenščini, angleščini in nemščini. V vseh treh jezikih lahko tekmujejo pri bralni znački, a poleg tekmovanja, kdo bo prebral več knjig, se tukaj skriva veliko več – vzbujanje ljubezen do branja, širjenje besednega zaklada, izboljševanje tujega jezika, nezavedno sprejemanje (tujih) slovničnih oblik itd.

Branje je zato zelo pomembno – včasih nam nudi varen pristan pred realnostjo, nam krajša čas in prebudi na stotine novih občutkov. V želji, da bi se tudi učenci zavedali pomembnosti branja in ga še bolj vzljubili, smo v letošnjem šolskem letu začeli s prav posebnim projektom, pri katerem vzpodbujamo otroke, da berejo knjige, temu primerno pa smo uredili bralni kotiček, ki smo mu namenili 2. nadstropje šole. Uvedli smo tudi bralne postaje, ki jih najdemo po vsej šoli, kjer bodo učenci višjih razredov ob jutrih na glas brali knjige mlajšim.

Bralni kotiček izgleda res “kul”! Učiteljice smo stene šole polepšale z različnimi napisi, priskrbele udobne vreče za “počitek” in ustvarile pravo bralno vzdušje, ki ga pridno koristijo vsi razredi. Večkrat nam kotiček predstavlja tudi popestritev ur šolskih predmetov, kjer beremo najrazličnejše stvari in si širimo obzorja.

Zelo smo ponosni na našo novo pridobitev in veseli novosti, za katero verjamemo, da bo postala naša pomembna stalnica vsakdana.

 

 

(Anja Simreich)