Ob kulturnem prazniku

OB KULTURNEM PRAZNIKU

Kultura je spremljevalka našega vsakdanjega življenja, je kot odsev svojega časa, v katerem živimo. Nikoli se ne ustavi in vedno znova najde poti do otroških src, ki jo znajo izraziti tako v glasbi, na odru, v likovni umetnosti … Tako je našla pot tudi ob praznovanju kulturnega dne, ki smo ga proslavili v petek, 4. 2. 2022, kot se za tak praznik spodobi  skupaj s šolo Remšnik in Vuhred, čeprav na drugačen način kot običajno.

Tako najmlajši kot starejši so obogatili program na glasbenem področju pod vodstvom mentoric gospe Simone Svanjak in Alje Krušič s pevskimi zbori vseh treh šol in različnimi glasbenimi vložki na igranju trobente, prečne flavte in pesmijo Luna sije. Pesmi Franceta Prešerna zaživijo vedno znova v novih podobah in tako so učenci iz Vuhreda  na izviren način dramatizirali pesem Povodni mož in jo glasbeno opremili z violino. Preizkušali so se tudi kot mladi umetniki z upodobitvami pesnika. Osmošolci na matični šoli so se predstavili z deklamacijo te pesmi in devetošolka z Zdravljico kot simbolom slovenskega naroda in naše države. Trije sedmošolci pa so v predstavitev pesnikovega življenja vpletli posamezne točke programa vseh treh šol.

Čeprav je bila prireditev prilagojena razmeram epidemije, so nas mladi umetniki zopet prepričali, da se pot do kulture najde na vsak način in da je pomemben spremljevalec tudi v teh drugačnih časih.

Mentorica prireditve Hilda Ferk