Obisk učiteljic s Portugalske preko projekta Erasmus+

Prva skupna večerja z Erasmusovo ekipo

Na naši šoli se je konec meseca (29. 11.-3. 12. 2021) mudila delegacija s Portugalske. Obiskali sta nas namreč dve učiteljici s partnerske šole iz Lizbone, Lina in Ligia, ki smo ju gostili v okviru projekta Erasmus+ (LSTEAM Erasmus+ KA101 – Job Shadowing), v katerem sodeluje nekaj naših učiteljev. Cilj projekta je spodbujanje kritičnega mišljenja, reševanja problemov, sodelovanja in ustvarjalnosti, pri čemer bodo učitelji udeleženci z izobraževalnimi obiski na delovnem mestu krepili razvoj ključnih kompetenc (digitalne kompetence, večjezikovne kompetence, sodelovalno učenje itd.).

V goste smo ju sprejeli v nedeljo, ko sta pripotovali iz tople Lizbone v razkošne zimske razmere na Koroško. V ponedeljek in torek sta del dneva preživeli na matični šoli, kjer sta opazovali pouk v različnih razredih in spoznavali raznolike načine in metode dela, samo šolo, šolski sistem in naše sodelavce. Pri učiteljih, ki sta jih opazovali po celotni vertikali, in v šolski svetovalni službi sta izvedeli veliko novega in s seboj odnesli kup dobrih idej. Sredo sta preživeli na podružnici na Remšniku. Tukaj sta spoznavali primere dobrih praks, način dela v kombiniranih oddelkih in samo delo podružnice. Učencem 6. in 7. razreda sta v okviru ure zgodovine predstavili Portugalsko, nato pa sta opazovali pouk angleščine v 4. in 5. razredu in matematiko v 3.-5. razredu. Obiskali sta tudi enoto vrtca podružnice, kjer so ju otroci in vzgojiteljici prijazno sprejeli. Tudi v četrtek sta imeli delovni obisk v vrtcu v Radljah ter nato še nekaj časa preživeli na matični šoli.

Lino in Ligio so učenci sprejeli z velikim navdušenjem. Zanimivi sta bili še posebej mlajšim, ki so se brez zadržkov poskušali pogovarjati z njima v angleščini, nekateri starejši pa so se med odmorom naučili tudi nekaj osnov portugalščine. Lina je sicer učiteljica razrednega pouka in trenutno poučuje 2. razred, Ligia pa je svetovalka v šolski svetovalni službi. Nad celotno OŠ Radlje ob Dravi sta bili izjemno navdušeni, kar nam je še v posebej veliko priznanje, da tudi drugi, tuji učitelji, opazijo naše dobro delo in vsakodnevni trud, drugačne pristope in nove ideje. Tudi prave zimske, snežne razmere so pripomogle k dobremu vzdušju in še lepši kulisi okoliških hribov. Verjamemo, da je bil pogled na gore in sneg povsem druga izkušnja kot vsakodnevni pogled na širen Atlantik.

Portugalki sta med drugim v tem tednu dodobra spoznali tudi Radlje z okolico, okusili tradicionalno koroško hrano, obiskali praznično obarvan Maribor, uživali v snežnih radostih na Ribniškem Pohorju in občudovali Ljubljano. Skupaj smo preživeli kar nekaj kvalitetnih popoldnevov.

Naša Erasmus ekipa (naslovna fotografija, manjka Boštjan), ki je skrbela za gostji, se je potrudila prikazati kar se da pristno slovensko vzdušje. Mednarodno sodelovanje z drugimi evropskimi šolami je vsekakor velika dodana vrednost naši šoli, saj si lahko na tak način izmenjamo različna znanja in izkušnje ter si širimo obzorja, zato upamo, da bomo kdaj spet gostili tako prijetne goste.

(zapisala Anja Simreich)