• 02 88 79 572
  • info@osradlje.si

Podelitev Prešernovih peres

Sedaj je postala že stalnica, da vsako leto ob počastitvi slovenskega kulturnega praznika podelimo Prešernova peresa. Že 4. leto zapored je letos na naši šoli potekalo »tekmovanje v lepem pisanju« oz. natečaj Prešernovo pero, kot smo ga poimenovali.

Že od nekdaj je za človeka značilno, da našo pozornost ujamejo lepe stvari. Radi imamo torej lepo … in ena od stvari, ki nam zaradi lepote zadrži pogled, je tudi lepa pisava. Ko naletiš nanjo, se ti oko nehote ustavi, da jo občuduješ. Njene vijuge, pravilnost, enakomernost …

In koliko truda je treba vložiti v že kratek zapis! Paziti, da pišeš ravno, vzporedno s prejšnjo vrstico, da ne pacaš, pa da je vsaka črka na pravem mestu – in da tudi nobena ne manjka! Vam je to kaj znano?

Verjetno ste že večkrat slišali, da je pisanje z roko, še posebej pa s pisanimi črkami, pravi izziv za možgane. Pri njem se namreč vključi 12 možganskih centrov in 30 mišic. Naše možganske povezave so zato boljše, stvari si dlje zapomnimo in smo bolj ustvarjalni. Predvsem pa smo EDINSTVENI! Če bosta Anja in Ana napisali isto sporočilo z računalnikom, razlike ne bo. Če pa ga bosta zapisali z roko, bosta sporočili zgovornejši. Naša pisava je namreč izvirna in neponovljiva. Je skorajda kot naš prstni odtis.

Tako je mogoče prepoznati tudi pisce razstavljenih rokopisov. Prav gotovo ste kaj hitro začeli ocenjevati, kateri je VAM najlepši. Upamo, da bomo imeli tudi kakšnega skupnega zmagovalca! Čeprav imajo vsake oči svojega malarja …

Letos smo dobili v izbor precej lepih izdelkov in ni se bilo vedno lahko odločiti. Nekateri razredi ste se pri pisanju še posebej potrudili in nekateri posamezniki ste postali že pravi mali kaligrafi – po domače lepopisci! Izdelke, ki so prišli v ožji izbor, si lahko razstavljene ogledate v avli šole. Šest zmagovalnih lepopisov med njimi pa boste prepoznali po pripetem znaku.

ISKRENO ČESTITAMO VSEM ZMAGOVALCEM NATEČAJA! Naj vaša nalivna peresa puščajo lepe sledi na papirju.

Manica Mihelič

Skip to content