PRIREDITEV OB 30. OBLETNICI SAM0STOJNE SLOVENIJE 

»Na severu te male domovine  

je mesto, kjer smo doma. 

Nad njim so nizke gozdnate planine

in dobra volja vedrega neba.« 

                              (Kajetan Kovič) 

Naša mlada država praznuje 30 let samostojnosti. Dan državnosti je od leta  1991 slovenski državni praznik, ki obeležuje spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija postala neodvisna. 

V OŠ Radlje ob Dravi smo združili moči z obema podružnicama in pripravili prireditev na daljavo. Nastopili so učenci iz Vuhreda, Remšnika in Radelj. Program so suvereno povezovale osmošolke Nuša, Lara in Nadja. Učenci iz Vuhreda so duhovito odgovarjali na vprašanja o domovini in nadaljevali misel Moj domači kraj mi je všeč … Pevski zbor je popestril prireditev z domoljubnimi pesmimi, folklorna skupina je plesala in predajali smo se  zvokom violine. Učenci z Remšnika so deklamirali, pevski zbor je pel pesmi o Sloveniji in uživali smo ob zvokih harmonike.  Petošolci iz Radelj so nastopili s pesmimi o domovini; povedali so, kakšni smo Slovenci, in kaj jim pomeni naša dežela. Vsa prireditev je bila prepletena s pesmimi otroškega in mladinskega pevskega zbora, ki ga vodita zborovodkinji  Alja Krušič in Simona Svanjak. Starejši pevci so se doma posneli s telefoni sami, za snemanje mlajših pevcev pa je poskrbel Vid Hudrap. Vse posneto je v celoto združila Alja Krušič. Prireditev je odlično posnel in uredil Boštjan Ledinek. 

Program je potekal v prazničnem vzdušju. Učenci so interpretirali domovinske pesmi naših pesnikov, po njihovem vzoru so pesnili svoje verze in oblikovali svoje misli o naši deželi. Pokazalo se je, kako radi  imamo  svojo domovino. Želimo ji, da bi ostala še naprej tako lepa, zelena, da bi se še nadalje razvijala tako, da bomo ponosni nanjo. Ugotovili smo, da smo Slovenci pridni in dobri ljudje in da v nas bije veliko slovensko srce.  

Na koncu je ravnatelj Damjan Osrajnik zaključil prireditev, katere rdeča nit je bila pomembna obletnica samostojnosti. Učencem pa  je zaželel prijetne počitnice, ki smo si jih letos še posebej zaslužili.  

Koordinatorki se zahvaljujeva vsem nastopajočim učencem in njihovim mentorjem v Vuhredu, na Remšniku in v Radljah, ki so nam pripravili nepozaben kulturni dogodek.  

                                                                                                    Hilda Ferk in Cvetka Vidmar