Projekt “Krokus”

V letošnjem šolskem letu se je Osnovna šola Radlje ob Dravi priključila mednarodnemu projektu Krokus, v katerem sodeluje preko 80 slovenskih osnovnih in srednjih šol. Projekt Krokus je projekt, namenjen mladim od desetega leta dalje, da bi se spominjali vseh otrok, ki umrli v holokavstu, genocidu nad Judi, med drugo svetovno vojno.

 

Projekt Krokus je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). Združenje mladim  podarja čebulice rumenih krokusov (žafrana), da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavine. Krokus cveti proti koncu januarja, približno v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta (27. januar).

V okviru projekta Krokus letos na naši šoli sodelujejo učenci 9. b razreda, ki so posadili krokuse in pripravili informativni plakat o holokavstu.

Rumene žafrane sadimo v spomin otrokom, ki so umrli med holokavstom. Na ta način ti otroci niso pozabljeni, njihov spomin in zgodbe pa se ohranjajo tudi za prihodnje generacije. Obenem so tudi opomnik, da je pomembno sprejemati in ceniti ljudi.