• 02 88 79 572
 • info@osradlje.si

Micro:bit

Starostno obdobje: 8+

Zaloga: v letu 2020 35 Micro:bit ploščic, od tega smo jih 15 dobili v okviru projekta Micro:bit na šoli

Uporaba: IoT, programiranje

Programiraj Micro:bit tukaj:

https://makecode.microbit.org/

Navodila za uporabo:

Kaj je to Micro:bit?

 

BBC Micro:bit je ročni, programljivi mikroračunalnik, ki ga je mogoče uporabiti za vse vrste kreacij, od robotov do glasbil, možnosti so neskončne. Lahko ga kodiramo iz kateregakoli spletnega brskalnika v Blocks, JavaScript, Python, Scratch in še več. 

Zdaj pa odkrijmo, kako uporabljati Micro:bit v 4 preprostih korakih!:

1. KORAK – MICRO:BIT POVEŽEMO Z RAČUNALNIKOM

S kablom micro USB povežemo micro:bit z računalnikom. Tako se bo Micro:bit v računalniku prikazal koz pogon, imenovan “MICROBIT”. Pazimo, saj ne gre za običajen USB disk!

2. KORAK – PROGRAMIRAJMO

Micro:bit lahko programiramo v urejevalniku MakeCode(blokci) in Python(besedilna koda).

Urejevalnik MakeCode: uporablja blokce, ki jih povlečemo ter spustimo, koda se avtomatsko piše v JavaScriptu. Na tej povezavi imate prikazan urejevalnik z zanimivim primerom.

3. KORAK – PRENESEMO NAPISANO KODO IZ RAČUNALNIKA NA MICRO:BIT

V urejevalniku kliknite gumb PRENESI. S tem smo prenesli datoteko, v kateri je naša napisana koda iz urejevalnika, ki jo naš Micro:bit lahko bere. Ko se datoteka prenese, jo kopiramo na Micro:bit pogon.

4. KORAK – PRENOS KODE

Rumena LED lučka na zadnji strani Micro:bita utripa, ko se koda prenaša. Ko ta lučka preneha utripati, se je koda prenesla in se samodejno zažene. Tako lahko ustvarjamo karkoli, saj se Micro:bit odziva na gumbe, svetlobo, gibanje in temperaturo. Sporočila lahko celo brezžično pošlje na druge Micro:bite.

Spoznali smo 4 osnovne korake za delovanje Micro:bita. Nadaljujemo s spoznavanjem lastnosti.

Rezultat iskanja slik za microbit lastnosti

Rezultat iskanja slik za microbit lastnosti

Naš Micro:bit ima naslednje fizične lastnosti:

 • 25 LED lučk
 • 2 gumba (gumb A in gumb B)
 • Fizični priključki
 • Senzorji za svetlobo in temperaturo
 • Senzorji gibanja (merilnik pospeška in kompas)
 • Brezžična komunikacija (prek Radia in Bluetooth)
 • USB vmesnik

Poglejmo si zdaj še posamezne lastnosti:

1. 25 LED LUČK

Micro:bit ima LED zaslon s 25 LED lučkami, ki so razporejene v mreži 5×5 (5 svetlečih lučk vodoravno, 5 svetlečih lučk navzdol). Lučke so torej določene s koordinatama X in Y, kjer je X vodoravni položaj (0, 1, 2, 3, 4), Y pa navpični položaj (0, 1, 2, 3, 4). Na tej povezavi je prikazan primer s položajem lučk in razloženimi koordinatami, da se prikaže srce.

2. GUMB A, GUMB B

 Ta dva gumba lahko pritiskamo posebej (samo A, samo B) ali pa, kar skupaj (A+B). Tudi v programu imamo virtualni Micro:bit, na katerem ta dva gumba delujeta ob pritisku z miško. Tako lahko testiramo, če napisan program deluje, preden ga naložimo na micro:bit. Na tej povezavi najdete 2 primera, ki se navezujeta na uporabo gumbov.

3. FIZIČNI PRIKLJUČKI

Na robu Micro:bita imamo 5 zunanjih priključkov, ki jih imenujemo “Zatiči”. Na zatiče lahko programiramo motorje, LED ali druge električne sestavne dele, lahko pa tudi povežemo dodatne senzorje za nadzor kode. Na tej povezavi najdete nekaj primerov za uporabo zatičev.

Priključki: https://microbit.pinout.xyz/pin-p0-analog-in-0.html

4. SENZOR SVETLOBE

Micro:bit meri svetlobo z uporabo nekaterih LED lučk na zaslonu. Na tej povezavi najdete 2 primera, s katerima lahko preverite raven svetlobe v učilnici.

5. SENZOR ZA TEMPERATURO

Micro:bit preverja temperaturo s pomočjo njegovih računalniških čipov. Preveri, kako vroč je njegov CPU (glavni računalniški čip). Ker se Micro:bit ponavadi ne segreje, je temperatura CPU-ja običajno blizu temperature prostora, v katerem se nahajamo. Na tej povezavi najdete 2 primera, s katerima lahko preverite raven temperature v učilnici.

 

6. SENZOR GIBANJA

Ta senzor zaznava pospešek Micro:bita, torej njegovo premikanje. Zazna pa lahko tudi druga dejanja npr. tresenje, orientacija micro:bita… Na tej povezavi najdete primer za tresenje Micro:bita.

7. SENZOR ZA KOMPAS

Kompas zazna zemeljsko magnetno polje, s čimer lahko zaznate, v katero smer je usmerjen Micro:bit. Različne številke pomenijo sever, vzhod, jug in zahod. Micro:bit pa meri kompas od 0 do 359 stopinj s svojim magnetometer čipom. Na tej povezavi najdete 2 primera, s katerima lahko preverite smer svojega Micro:bita.

8. RADIO

Radijska funkcija omogoča brezžično komunikacijo med Micro:biti. Radio uporabljamo za pošiljanje sporočil med Micro:biti, gradimo igre za več igralcev in še mnogo kaj. Na tej povezavi najdete, na katere programske kode lahko programirate funkcijo Radio.

9. BLUETOOTH VMESNIK

Bluetooth omogoča Micro:bitu za nadzor telefonov in tablic. Z uporabo Bluetooth lahko tudi iz enih od naših aplikacij pošljemo kodo na svoj Micro:bit brezžično. Pred uporabo funkcije Bluetooth moramo združiti Micro:bit z drugo napravo. Ko sta napravi seznanjeni, lahko brezžično pošiljamo programe na naš Micro:bit. Na tej povezavi najdete, na katere programske kode lahko sprogramirate funkcijo Bluetooth.

10. USB VMESNIK

USB nam omogoča, da Micro:bit povežemo z računalnikom preko kabla micro USB, ki nam napaja napravo in omogoča prenos programov na Micro:bit. Na tej povezavi najdete kratek video za priključitev Micro:bita na računalnik in že prej omenjene korake za prenos programa.

Rezultat iskanja slik za MICROBIT USB INTERFACE

Viri:

 • https://microbit.org/guide/
 • https://microbit.org/guide/quick/
 • https://microbit.org/guide/features/

 

 

 

 

Skip to content