• 02 88 79 572
  • info@osradlje.si

Bluetooth

KAJ JE POVEZAVA BLUETOOTH?

Bluetooth je brezžična komunikacijska tehnologija, ki omogoča medsebojno komunikacijo naprav brez potrebe po centralni napravi, kot je usmerjevalnik ali dostopna točka.

Ima posebno nizko energijsko funkcijo, kar pomeni, da za uporabo potrebuje zelo malo energije

Profil Bluetooth določa, kako se naprava prikazuje drugim napravam, glede na njihove funkcije. Povedano drugače, profil Bluetooth je specifikacija vmesnika. Določa, kateri podatke lahko povezana naprava prejme in pošlje ter kaj naj naprava naredi s prejetimi podatki.

SEZNANJANJE NAPRAV Z MICRO:BITOM

Poznamo dve obliki seznanjanja:

  • Seznanitev s ključnimi šiframi:  potrebuje šestmestno šifro za povezavo, ki se prikaže na microbitu. Na tej povezavi je prikazan video, kako lahko mobilno napravo povežemo z Micro:bitom.
  • Just Works Pairing: ne zahteva vnosa gesla in združevanje nadaljuje samodejno, ko se sproži z Micro:bit v načinu združevanja.

Če želite povezati Micro:bit, ga morate najprej postaviti v način združevanja. To naredite tako, da držite oba gumba A in B ter pridržite gumb za ponastavitev. Po zaslonu se bodo pomikale besede “PAIRING MODE”, ki jim sledi grafični prikaz identifikatorja znakov Micro:bit 5.

Nato začnite seznanjanje na napravi za vrstnike. V Androidu na primer se to nahaja v nastavitvah. Izberite ga in začelo se bo seznanjanje. Micro:bit označuje, da je pripravljen za seznanjanje s puščico, ki kaže levo proti gumbu A. Kaj se zgodi naprej, je odvisno od tega, kateri pristop združevanja je izbran v konfiguraciji Micro:bit:

  • Seznanitev s ključnimi šiframi: Pritisnite tipko A in 6-mestna številka bo prikazana na Micro:bitu, ena številka naenkrat. Vsebinska naprava naj bi zdaj omogočala vnos šestmestne ključnice. To storite in če je bila v vrstici vnesena pravilna številka, bo Micro:bit prikazal kljukico, ki kaže, da je bilo seznanjanje doseženo.
  • Just Works Pairing: Pritisnite gumb A in Micro:bit in druga naprava se bosta samodejno povezala, ne da bi bil potreben nadaljnji vnos od uporabnika.

Največ 4 naprave so lahko hkrati seznanjene z Micro:bitom (upoštevajte, da se lahko naenkrat poveže samo ena seznanjena naprava!).

VIRI:

https://www.bluetooth.com/blog/a-developers-guide-to-bluetooth/

https://lancaster-university.github.io/microbit-docs/ble/profile/#all-services-enabled-hex-file

PRIMER BLUETOOTH POVEZAVE MED DVEMA MICRO:BITOMA 

Kadar želimo dva Micro:bita med seboj povezati preko Bluetooth povezave za to uporabimo funkcijo “Radio”

Najprej nastavimo v block “On start” funkcijo “Radio set group” in število nastavimo na enako vrednost za oba microbita. Potem dodamo funkcijo “On radio received(receivedNumber)” in v ta block “show number(receivedNumber)˝. To bo na Microbitu prikazalo število, ki ga je drugi microbit poslal.

Primer za številke:  

 

 

Skip to content