Bluetooth

KAJ JE POVEZAVA BLUETOOTH?

Bluetooth je brezžična komunikacijska tehnologija za razvijalce, ki omogoča medsebojno komunikacijo naprav brez potrebe po centralni napravi, kot je usmerjevalnik ali dostopna točka.

Ima posebno nizkoenergijsko funkcijo, kar pomeni, da ga lahko uporabljate, ne da bi za to potrebovali veliko energije.

Profil Bluetooth na nek način določa način, kako se naprava prikazuje drugim napravam, glede na njihove funkcije in stvari, ki jih lahko počne. Povedano drugače, profil Bluetooth je res specifikacija vmesnika. Določa podatke, ki jih ima naprava, kaj lahko druga naprava naredi s temi podatki prek povezave Bluetooth in kako naj se naprava s profilom odzove, kadar povezana naprava na svoje podatke deluje na nek način.

SEZNANJANJE NAPRAV Z MICRO:BITOM

Koda na Micro:bitu je lahko ustvarjena tako, da je za povezovanje s storitvami Bluetooth mogoče ali pa da ne potrebujemo povezave. Če je potrebno seznanjanje, sta podprti dve obliki:

  • Seznanitev s ključnimi šiframi:  vključuje Micro:bit, ki uporabniku prikaže naključno ustvarjeno šestmestno številko, nato pa to vnese v drugo napravo. Na tej povezavi je prikazan video, kako lahko mobilno napravo povežemo z Micro:bitom.
  • Just Works Pairing: ne zahteva vnosa gesla in združevanje nadaljuje samodejno, brez nadaljnje interakcije uporabnika, ko se sproži z Micro:bit v načinu združevanja.

Če želite združiti Micro:bit, ga morate najprej postaviti v način združevanja. To naredite tako, da držite oba gumba A in B ter pridržite gumb za ponastavitev.  To bo povzročilo, da bo Micro:bit prešel v način združevanja in se bodo po zaslonu pomikale besede “PAIRING MODE”, ki jim sledi grafični prikaz identifikatorja znakov Micro:bit 5.

Nato začnite seznanjanje na napravi za vrstnike. V Androidu na primer pojdite v Nastavitve / Bluetooth in dovolite sistemu, da išče in odkrije oglaševalni Micro:bit. Izberite ga in začelo se bo seznanjanje. Micro:bit označuje, da je pripravljen za seznanjanje s puščico, ki kaže levo proti gumbu A. Kaj se zgodi naprej, je odvisno od tega, kateri pristop združevanja je izbran v konfiguraciji Micro:bit:

  • Združevanje gesla: Pritisnite tipko A in 6-mestna številka bo prikazana na Micro:bitu, ena številka naenkrat. Vsebinska naprava naj bi zdaj omogočala vnos šestmestne ključnice. To storite in če je bila v vrstici vnesena pravilna številka, bo Micro:bit prikazal kljukico, ki kaže, da je bilo seznanjanje doseženo.
  • Samo deluje seznanjanje: Pritisnite gumb A in Micro:bit in druga naprava se bosta samodejno združili, ne da bi bil potreben nadaljnji vnos od uporabnika. Samo deluje. 

Največ 4 naprave so lahko hkrati seznanjene z Micro:bitom (upoštevajte, da se lahko naenkrat poveže samo ena seznanjena naprava!).

VIRI:

https://www.bluetooth.com/blog/a-developers-guide-to-bluetooth/

https://lancaster-university.github.io/microbit-docs/ble/profile/#all-services-enabled-hex-file

PRIMER BLUETOOTH POVEZAVE MED DVEMA MICRO:BITOMA 

Kadar želimo dva Micro:bita med seboj povezati preko Bluetooth povezave, napišemo programsko kodo na način, ali nam bo Micro:bit prenesel številke ali besedilo. Nato sprogramiramo drug Micro:bit z funkcijo ˝Radio˝. 

Najprej nastavimo v blokec ˝On start˝ funkcijo ˝Radio set group(vpišemo enako številko za oba Micro:bita, ki ju želimo povezati)˝. Potem dodamo funkcijo ˝On radio received(received Number)˝ in v ta blokec ˝show number(receivedNumber)˝. 

Na naši programski kodi pa dodamo enako funkcijo ˝Radio set group(z enako številko prenosnega Micro:bita)˝ tako, da se Micro:bita lahko med seboj povežeta.

Primer za številke: