• 02 88 79 572
  • info@osradlje.si

CodeWeek 2019 #codeEU

Evropski teden programiranja je množično gibanje, ki slavi ustvarjalnost, reševanje težav in sodelovanje prek programiranja in drugih tehnoloških dejavnosti. Njegov namen je povečati prepoznavnost programiranja ter mladim, odraslim in starejšim pokazati, kako uresničiti zamisli s programiranjem, pojasniti ta znanja in spretnosti ter združiti motivirane ljudi v učenju.

https://codeweek.eu/

Koordinator: Boštjan Ledinek

Letošnji evropski teden programiranja bo potekal od 5. do 20. oktobra 2019.

Vodijo ga prostovoljci

Evropski teden programiranja vodijo prostovoljci. Eden ali več ambasadorjev tedna programiranja usklajuje pobude v svoji državi, vsakdo pa lahko organizira svojo dejavnost in jo doda na zemljevid na spletnem mestu codeweek.eu.

Podpira ga Evropska komisija

Evropski teden programiranja so leta 2013 uvedli mladi svetovalci za Evropsko digitalno agendo. Evropska komisija podpira evropski teden programiranja v okviru strategije za enotni digitalni trg, v okviru akcijskega načrta za digitalno izobraževanje pa posebej spodbuja šole, naj se pridružijo pobudi. Cilj je doseči 50 % vseh šol v Evropi do leta 2020.

Šole

Šole na vseh ravneh in učitelji vseh predmetov so posebej vabljeni, da sodelujejo v evropskem tednu programiranja in tako dajo svojim učencem priložnost za raziskovanje digitalne ustvarjalnosti in programiranja. Več informacij o pobudi in tem, kako organizirati dejavnosti, najdete na spletni strani, namenjeni učiteljem: CodeWeek.eu/Schools

Zakaj programiranje?

Zaradi Pie, ki je mislila, da mora študirati pravo, čeprav je vedno uživala v matematiki in se igrala z računalniki. Zaradi Marka, ki ima zamisel za boljše družbeno omrežje, vendar ga sam ne more zgraditi. Zaradi Alice, ki sanja o izdelovanju robotov, ker ji starši ne dovolijo imeti mačke.

Gre za vse tiste med vami, ki si že prizadevate, da bi se te sanje uresničile.

Pravzaprav gre za vse nas. Za našo prihodnost. Tehnologija oblikuje naše življenje, vendar dovoljujemo manjšini, da odloča o tem, za kaj in kako jo bomo uporabljali. Naredimo lahko več, kot da zgolj delimo in všečkamo stvari. Uresničimo lahko svoje nore zamisli in zgradimo stvari, ki bodo drugim prinesle veselje.

Še nikoli ni bilo lažje izdelati lastne aplikacije, zgraditi lastnega robota ali izumiti letečih avtomobilov: zakaj pa ne! Pot ni lahka, vendar je polna ustvarjalnih izzivov, poteka v razumevajoči skupnost in prinaša obilo zabave. Ste pripravljeni sprejeti izziv in postati snovalec?

Programiranje pomaga tudi pri razvijanju kompetenc, kot so računalniško razmišljanje, reševanje težav, ustvarjalnost in skupinsko delo.

Skip to content