• 02 88 79 572
  • info@osradlje.si

Shema šolskega sadja

vodja: Andreja Mravljak

Shema šolskega sadja in zelenjave (SŠSZ) je promocijski ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. Pravna osnova za izvajanje SŠSZ v Sloveniji je Uredba o izvajanju sheme šolskega sadja (Uradni list RS, št. 64/12, 7/13, in 54/14).

Namen tega ukrepa je spodbuditi trend porabe sadja in zelenjave, izboljšati prehranske navade otrok in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, osteoporoza, rak, …).

Sadje in zelenjava (S in Z) predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da prebivalci Slovenije v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih količin sadja in zelenjave, kar je pogosto dodaten dejavnik tveganja pri pojavu številnih kroničnih obolenj in prezgodnje smrti.

V šolskem letu 2014/15 nam je Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja odobrila pomoč, ki je znašala okoli 6 € na učenca v tekočem šolskem letu. Odgovor odobritve za šolsko leto 2015/2016 pričakujemo v mesecu oktobru 2015.

Razdeljevati se sme le sveže sadje in zelenjava, vključno z določenimi predelanimi proizvodi ter suho sadje. Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami sadja in zelenjave:

  • fige, mandarine, grozdje, melone, lubenice, jabolka, hruške, marelice, češnje, višnje, breskve, nektarine, slive, kaki, kivi, jagode, maline, borovnice, črni in rdeči ribez, žižola, lešniki in orehi (suhi),
  • paradižnik, zelje, kolerabica, cvetača, korenje, rdeča redkvica, zelena (stebelna), repa, redkev, kumare, komarček, šparglji, paprika, bučke,
  • predelana zelenjava: kislo zelje in kisla repa
  • in suho sadje: jabolka, hruške, slive, kaki, češnje

Pri izboru dobaviteljev svežega sadja in zelenjave bo šola v okviru svojih možnosti in možnosti trga poiskala najbližje pridelovalce, po možnosti take z ekološko pridelavo.

Razdeljevanje svežega sadja in zelenjave poteka kot dodatni obrok poleg redne šolske prehrane. Sadje se bo razdeljevalo na šoli Radlje in podružnicah Remšnik in Vuhred ob torkih in četrtkih (približno 60-krat v šolskem letu). Učenci od 1. do 4. razreda dobijo sadje v učilnice, za učence od 5. do 9. razreda je sadje preko celotnega dneva na voljo na mizici na hodniku v I. nadstropju in v avli.

Na zahtevo EU bodo na Inštitutu za varovanje zdravja vrednotili učinkovitost ukrepa SŠSZ. V ta namen imajo pripravljen vprašalnik za učence, ki ga bodo 2-krat izpolnjevali preko spleta, pred začetkom uvajanja SŠSZ in po njenem zaključku. Izbrani so običajno učenci ene izmed paralelk četrtih, šestih in osmih razredov. Anonimnost učencev je zagotovljena.

Jabolka, hruške, breskve, češnje in jagode nam zagotavljata pridelovalca:

  1. Košan Marjan; Selnica ob Dravi in
  2. Simon Cvetko; Šentjanž pri Dravogradu

Več o promocijskem ukrepu SŠSZ si lahko preberete na naslednji spletni strani:

http://www.shemasolskegasadja.si/