• 02 88 79 572
  • info@osradlje.si

Šolski vrt

Vodja: Boštjan Ledinek in Blanka Dlopst

img_20161109_114917

Zeliščni vrt je uspel! Polžev je bilo v letu 2016 nasploh nekaj manj kot v preteklih letih. Na našem vrtu smo jih opazili le na meti in še tam niso povzročili pretirane škode. Vrt smo dogradili s fontano in kompostnikom za kar so zaslužni naši hišniki. Dodali smo dve visoki gredi, ki sta prav posebni. Izdelala ju je ekipa RoboCarjev v okviru projekta FLL. Narejeni sta iz odpadnih hladilnikov, konzerv, bakrenih žic za odganjanje polžev, betonskega železa in smrekovih vej za oblogo. Hotel za žuželke je že skoraj končan, manjka le še nekaj vejic in storžev, zasluge pa gredo učiteljema Zoranu Ogrincu in Barbari Planinšič. Učiteljice podaljšanega bivanja nam že pripravljajo vrečke za shranjevanje čaja in v zimskih mesecih se že lahko nadejamo čajčkov s šolskega vrta. Zaenkrat naš vrt ostaja zeliščni in ga ne nameravamo več pretirano spreminjati.

V šolskem letu 2015-16 se bomo preusmerili v zeliščni vrt. Cilj projekta je smiselno posaditi zelišča v nizke in visoke grede. Zelišča bomo pobrali, posušili in zapakirali v priročno embalažo. Naš končni izdelek bodo zeliščni čaji, ki jih bomo med drugim uporabili tudi kot protokolarna darila šole.

zeliscni-vrt-osradlje

Gredka je šolski vrt, ki je nastal spomladi leta 2013. Vrt je oblikovan v duhu tradicionalnega koroškega vrta. Razdeljen je na manjše gredice, v sredini zaokroža zeliščna gredica. Na Gredki sadimo sezonsko zelenjavo, sadje in zelišča. Dela so se v šolskem letu 2013 najbolj zavzeto lotili fantje 5. razreda. V letih 2014, 2015 so nas predvsem jezili polži, ki so sproti pojedli večino naših sadik. Tako v prihodnje načrtujemo preusmeritev v vzgajanje rastlin, ki jih polži ne jedo.

Tudi na podružnični šoli v Vuhredu nadaljujemo s projektom »Šolski vrt«. V projekt so vključeni vsi učenci, saj poleg vrta skrbimo še za skalnjak pred šolo in redno čistimo okolico naše šole. Na naš vrt vsako leto posadimo  kaj drugega, v lanskem letu smo posadili krompir in buče ter posejali lan. S pridelkom smo zelo zadovoljni. Učenci delo na vrtu radi opravljajo. Projekt vodi Ana Stražišnik.

 

Skip to content