• 02 88 79 572
  • info@osradlje.si

ŽIVLJENJE NEKOČ, 1.A

Spoznali smo, da se življenja spreminjajo. Babice in dedki so živeli drugače, kot živimo zdaj. V okviru predmeta Spoznavanje okolja, smo se dotaknili življenja nekoč.

Za začetek smo si ogledali stare hiše v Radljah ob Dravi. Ugotovili smo, da je kar nekaj pomembnih hiš. Ogledali smo si Dom obrtnikov, na kateri je ura sestavljena iz mozaika. Odšli smo do najstarejše hiše v Radljah ob Dravi – Rožni dvor (Rosenhof). Nadaljevali smo do Kopališke hiše in na koncu smo odšli do cerkve sv. Mihaela. Pot nas je ponesla tudi mimo dvorca. Otroci so opazovali hiše in spoznali, da so stare hiše tiste, ki že izgubljajo barvo, odpada omet, streha je lahko poškodovana in iz drugačnih materialov. Na oknih so lesena polkna. Veliko starih hiš ima vrata, stene ali okna, ki so okrašena z motivi ali zanimivimi vzorci iz lesa. Nekatere stare hiše imajo razpoke.

Spoznali smo zunanjost starih hiš. Ogledali pa smo si tudi, kako so nekoč izgledale hiše v notranjosti. Otroci so bili presenečeni kako je nekoč izgledala ”črna” kuhinja in zakaj ima takšno ime. Imeli so gole stene, ob straneh sveče. Veliko peč, lesene klopi brez mehkih stolov, kot jih imamo zdaj ali pa sedežne. Veliko otrok je včasih spalo skupaj v eni postelji. Stranišča so bila zunaj na prostem. Gospodinje so imele malo posode za kuhanje. Otroci so ob tem razmišljali in doma povprašali stare starše, kako so izgledale njihove sobe nekoč in kakšne predmete so imeli. Nekateri so dobili možnost, da te stare predmete prinesejo v šolo. Naredili smo si mini muzej. Prinesli so stare ”šefle”, lesena tablica za pisanje, staro berilo, ”ribežel”, posoda za mleko, kolovrat, žaga, zvonec, likalnik, stara knjiga, ”vaservaga”, lesene igrače.

Zapis pripravila Alja Puhner

Skip to content